Despre noi si FAQ

Despre noi

Suntem o firmă din Brasov, Romania care s-a nascut in 2017 din pasiunea pentru automatizari de orice fel, dar in principal cele care ne fac viata de zi cu zi mai usoara si mai frumoasa.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări (FAQ):

1. Cu ce ne ocupăm?

Implementare de locuințe inteligente (Smart Home | Home Automation | IoT).

2. Ce înseamnă o locuință inteligentă?

Locuința inteligentă este o locuința clasică la care se adaugă facilități și beneficii „smart-home”:

  1. Optimizarea și reducerea consumului de resurse: apă, gaz, curent, duce la obținerea unor facturi mai mici la utilități. Implicit o casă interactivă, „verde”, inteligentă și mai puțin poluantă.
  2. Sistem de alarma inteligent; Protecție automată în caz de efracție, fisurare/spargere țevi, scurgeri de gaze sau scurt-circuit; Raportare pe telefon a tuturor evenimentelor; Deschidere de la distanță a ușii de pe telefon; Interfon de pe telefon; Senzori de apă, gaz, CO2, fum, lumină, uși și ferestre.
  3. Entertainment audio (Hi-Fi și/sau multiroom) și vizual (reglarea luminilor în intensitate luminoasă sau culori).
  4. Acces și control de la distanță la toate facilitățile enumerate pe scurt, mai sus.

Locuința inteligentă se referă în general la funcționalități utile și avansate, nu la design. Într-adevar poate fi implicat și designul în cazul caselor autonome. Dar aici ne referim la funcționalități/facilități, nu la design sau formă.

3. În ce constau serviciile noastre?

Se ia în primire o locuință noua sau existentă și se transformă într-una inteligentă. Fără praf, găuri și alte exemple specifice renovării.

Tehnologia este pretabila și pentru birouri, vile, pensiuni sau hoteluri. Accentul în acest caz cade pe optimizarea și administrarea eficientă a resurselor energetice (scăderea facturilor de utilități), dar implicit și simultan, oferă un plus de confort și satisfacție (vizuală).

Alte automatizari. ex: porti, centrale gaz + centrala lemne, sisteme irigatie etc.

4. Cine poate beneficia de locuințe inteligente?

Oricine dispune de o locuință clasică (apartament, casă, vilă, birouri etc.) poate beneficia de facilitățile unei locuințe inteligente. Chiar și atunci când nu există internet în acea locație. În acest caz, se pune internet 3G/4G sau se renunță la controlul de la distanță.

5. Care este tehnologia pe care se bazează Vika?

Proiectele Vika se bazează in principal pe tehnologii din gama pentru automatizări de locuințe inteligente. Conceptul este internațional cunoscut sub denumirile de smart home, smart house, domotics, home automation sau IoT.

Avem experienta din 2017 acumulata pe protocoalele Z-Wave si ZigBee.

Dar pana sa ajungem aici am implementat si testat majoritatea protocoalele IoT de pe piata: Z-Wave, KNXZigBee, BLE, Wi-Fi,  EnOcean.

Iluminatul cladirilor si locuintelor il facem bazat pe cele mai eco intrerupatoare inventate de omenire, intrerupatoarele wireless kinetice care nu sunt alimentate de baterii sau surse de curent. Energia acestora le-o asigura utilizatorul atunci cand apasa pe ele si transforma lucrul mecanic in energie. Aceste intrerupatoare comunica in 433MHz cu dimere si relee, care la randul controleaza iluminatul/consumatorii din cladire/camere. Datorita acestei tehnologii inovatoare  manopera si metrii de cabluri folositi scad simtitor. De asemenea termenele de livrare sunt mai rapide.

6. Ce exemple ne dați de folosire a unei locuințe inteligente?

Exemplu scenariu 1:
Cand ajungeti in fata usii casa „va simte” si va deblocheaza usa automat, in interior va intampina o voce placuta care va ureaza bun venit, iti va zice vremea probabila din imprejurimi, va pune automat lista presetata de muzica sau postul de radio dorit, va porni caldura sau aerul conditionat, automatul de cafea, cuptorul, masina de spalat, etc.

Exemplu scenariu 2:
Prietenii ajung acasa inaintea dvs le puteti da acces de la distanta. Nu mai este nevoie sa purtati chei la dvs, desi se păstrează compatibilitatea si cu chei clasice.

Exemplu scenariu 3:
Daca se apropie cineva de apartament/casa sunteti atentionati, puteti vedea persoana, comunica cu ea si chiar permite accesul in locuinta. Util si pentru serviciile de curierat.

Exemplu scenariu 4:
Vrei sa iesi repede din casa (la munca, la alergat, cu bicicleta, etc.). Ai mainile ocupate cu bagaje si te grabesti. Muzica functioneaza in toate camerele, nu mai stii daca ai scos fierul de calcat din priza, etc. De acum poti fara griji. Iesi pur si simplu din casa, usa se blocheaza automat dupa numarul de secunde presetat, casa se auto armeaza (in caz de incercare efractie, se porneste alarma si anunta pe SMS oriunde te-ai afla), iar „locuinta” opreste orice dispozitiv care nu este nevoie sa functioneaze in lipsa ta. Inclusiv caldura se autocomuta pe mod economic. Ca sa se declanseze toate aceste rutine sau sa poti intra inapoi in locuinta, este nevoie doar sa ai smartphone-ul asupra ta. Sau un senzor de prezenta sub forma de breloc.

Sunt luate masuri automat si sunteti notificat pe telefon pentru majoritatea situatiilor neplacute in care s-ar putea afla locuinta dvs – efractie, inundatie, pana curent, emanatii gaz, etc.

Aceste exemple de mai sus sunt limitate doar de imaginatie. Posibilitatile sunt infinite.